Posavska stranka

VOLIM SVOJU POSAVINU!

ps izbori 2018 banner 728X90

Posavska stranka u organizaciji okruglog stola u Orašju

Okrugli-stol-OrasjeDana 25.01.2013. godine u Orašju je održan okrugli stol na temu „Položaj Bosanske posavine i  Županije posavske u budućim ustavnim promjenama“ čiji je suorganizator bila i Posavska stranka. Kako je i najavljivano na okruglom stolu su sudjelovali brojni uglednici iz društvenog, vjerskog i političkog života BiH i Hrvatske. Uz predsjednika Federacija BiH Živka Budimira na skupu su bili i predsjednici političkih stranaka SDA Sulejman tihić i HSP BiH Zvonko Jurišić.

Iz Republike Hrvatske svoj doprinos održavanju skupa dali su sveučilišni profesor dr. Ivo Banac i predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak. Za riječ su se još javljali i svoje stavove iznijeli vikar franjevačkog samostana na Plehanu fra Mirko Filipović, Franjo Baotić (HKD Napredak) i Emir Suljagić iz građanske inicijative 1. mart.

Na skupu su donijeti sljedeći zaključci:

-          Buduće ustavne promjene trebaju obuhvatiti cijelu BiH a ne samo prostor FBiH.

-          Bosanska Posavina, kao prirodna regija treba biti jedinstvena administrativna, politička i gospodarska cjelina u BiH. Prijedlog "Distrikta Posavina" smatramo trenutačno najprimjerenijim modelom administrativnog ustroja.

-          Intenzivnije raditi na registraciji birača iz dijaspore i tražiti ukidanje aktivne registracije za iste.

-          Apelira se lokalnim vlastima (na prostoru cijele Bosanske Posavine) održavanje ovakvih ili sličnih skupova na kojima bi sudjelovali svi direktno zainteresirani subjekti (političke stranke, kulturne institucije, akademska zajednica,...) kao pokušaj iznalaženja trajnih rješenja u zajedničkom interesu.

posavskastranka.org