Edit Content

O nama

Posavska stranka je utemeljena 14.04.2010. godine u Orašju kada je Osnivačka skupština usvojila Programsku deklaraciju i druge normativno-pravne akte.

Prema temeljnom aktu stranke Posavska stranka je: regionalna, socijalna, narodna, proeuropska i demokratska stranka

Kontaktirajte nas

 Predsjednik Posavske stranke u emisiji Rezime na FTV: Stranke koje su na vlasti ne interesira narod

“Vidjeli smo da se to najvećim dijelom slaže sa pogledima Posavske stranke, našim ideološkim uvjerenjima, u tim ljudima smo prepoznali iskrene ljude koji žele nešto zaista pridonijeti ovoj državi. Jako je bitno što se u toj platformi posebno naglašava podjednak odnos prema svim regijama. Nama u Posavini je to izuzetno bitno. Pposavina je poslije rata je nepravedno i neprirodno podijeljena, rascjepkana u dva entiteta i Brčko distrikt. Povratka nema, niko nije za taj povratak, ni jedna ni druga strana, tako da Posavina danas, od nekada najbogatijeg dijela ove države, je prostor koji odumire, gdje mladi ljudi ne iseljavaju nego bježe odatkle.”

O trenutnom Izbornom zakonu kaže da je valjao puno godina, a sad eto ne valja nikako.

“Ako ne valja, zašto ga koalicioni partneri nisu mijenjali, imali su 20 i kusur godina. Naravno zna se gdje je ispao problem. Neće se nebo srušiti ni ako naredni izbori budu po tom zakonu, iako bi bilo dobro da se izvrše promjene koje nisu toliko suštinske, ali stvaraju jednu frustraciju jednog dijela stanovnika ove države, stvaraju nepotrebne tenzije, sukobe koji su nepotrebni i zbog njih se gube vrijeme i energija umjesto da se okrene stvarima koje su nam bitne i da idemo naprijed.”

Željko Komšić je najjači izborni adut HDZ-a i Dragana Čovića

Naglašava da je prvo biranje Željka Komšića u Predsjedništvo BiH bio fenomen.

“Svi su mislili da će cijeli život Hrvati za Hrvate, Bošnjaci za Bošnjake. Desio se Željko Komšić koji je imao više glasova nego dva bošnjačka kandidata prva po broju glasova. To nije mogla biti namještaljka, to nije mogla biti nikakva zavjera, to je bio fenomen. Međutim, to je bila i povijesna prilika Željku Komšiću da za ovu državu uradi jako puno, da slomi kičmu tom postulatu jedan narod, jedna partija, jedan vođa. Nažalost, Željko Komšić, po mom osobnom mišljenju, nakon evo tri mandata nije dorastao ulozi koju je imao i nije je odradio kako treba. Ono što je možda najžalosnije u toj priči, ili najluđe, je što je Željko Komšić najjači izborni adut HDZ-a i Dragana Čovića.”

O terminu legitimno predstavljanje Sušilović kaže da se pojavio zadnje 2-3 godine u javnom prostoru, da prije niko nije ni pričao puno o tome.

“Ako pričamo o legitimnom predstavljanju naroda onda su to pozicije koje bi trebale biti one koje su propisane da zastupaju interese naroda, a to su domovi naroda u, uvjetno rečeno, taj član Predsjedništva. To nisu suštinske stvari i kad se to sredi neće se ništa posebno ni unaprijediti ni unazaditi u ovoj državi. Ali se možemo onda okrenuti drugim temama koje su puno bitnije i puno važnije.”

Naglašava da bi svi građani u ovoj zemlji trebali imati aktivno i pasivno biračko pravo.

Tri vodeće stranke koje su u vlasti ne interesira narod ni šta će biti s njim

Smatra da se, ako bude bilo do naše tri poglavice, neće ništa promijeniti.

“Njima odgovara upravo ovako. I Draganu Čoviću, bez obzira šta pričao, ili nekome ko će biti u HDZ-u, odgovara ovakav Izborni zakon. To je njima odlična kampanja, osigurava im opstanak na vlasti do sudnjeg dana. Neće se ništa promijeniti u tom zakonu. Zašto bi oni mijenjali, zašto bi stavljali nadzorne kamere, zašto bi skenirali lističe kad se poslije sedam sati kad se zatvore biračka mjesta, njihovi članovi biračkih odbora, općinske izborne komisije sjednu, pišu, dopisuju, pakiraju, otvaraju vreću, naprave šta treba, ubace drugo. To tako funkcionira godinama. Ima li ijedan razlog zašto bi oni to htjeli promijeniti?”

Kaže da se Hrvati u RS-u, ono malo što ih ima, bore za opstanak.

Sušilović ističe da tri vodeće stranke koje su u vlasti ne interesira narod ni šta će biti s njim.

“To su interesne organizacije, da ne kažem kriminogene, ali korumpirane koje interesiraju aposlutno samo dvije stvari – moć i novac. Treće ne postoji. Sve ostalo što se priča se šuplja priča za biračko tijelo koje im treba dati taj legitimitet da oni i dalje čereče ovu državu, da se bogati jedan uski krug ljudi. Nema nikakvih veliki razlika među njima trojicom. To je ekipa koja funkcionira, koja dogovara.”

Ne trebamo živjeti u zabludi da nas neko voli i da mu je žao nas

Kaže da ga često pitaju hoće li biti rata, ali da on uopće neće da razmišlja o tome.

“Ne želim da se bojim, bit će što bude. Milorad Dodik je nekad pričao i da je BiH njegova država, znao je da je u Srebrenici bio genocid, znao je da su Mladić i Karadžić kukavice koje nanose štetu srpskom narodu. E sad sve kontra zna. Odluke NSRS-a su kupovanje vremena, igranje, ispitivanje dokle se može ići.”

Naglašava da o međunarodnoj zajednici nema više nikakvih iluzija niti nešto očekuje od njih.

Smatra da ne trebamo živjeti u zabludi da nas neko voli i da mu je žao nas.

“Sve je samo interes.”

“To što Zoran Milanović radi, radi s razlogom. On nije neko ko bi radio nešto napamet. Nisam siguran koji je ralog. Da li je razlog prikupiti za sebe osobno simpatije Hrvata, što u Hrvatskoj, što u BiH, ili mu je cilj pomoći nekako tim Hrvatima koji su zapostavljeni, koji ne mogu ostvariti prava kao drugi narodi. Bojim se ako radi iz ovog drugog razloga, da pravi medvjeđu uslugu Hrvatima. Mislim da im ovo neće pomoći”, zaključio je Sušilović.

Izvor: federalna.ba

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Izboru su tu - izađite na izbore!

Iskoristite svoje građansko pravo. Nemojte da drugi odlučuju umjesto Vas!

Zajedno možemo postići znatno više nego što svatko od nas može postići sam.

Kontaktirajte nas

Želite nas kontaktirati. U polje ispod upišite točnu Vašu e-mail adresu i kliknite na POŠALJI.

Kontaktirat ćemo Vas na upisanu adresu u najkraćem mogućem roku.

© 2021. Posavska stranka - Sva prava pridržana.