Edit

O nama

Posavska stranka je utemeljena 14.04.2010. godine u Orašju kada je Osnivačka skupština usvojila Programsku deklaraciju i druge normativno-pravne akte.

Prema temeljnom aktu stranke Posavska stranka je: regionalna, socijalna, narodna, proeuropska i demokratska stranka

Kontaktirajte nas

 Programski koncept PS za Izbore 2018.

Temelj izbornog programa Posavske stranke za Opće izbore 2018. godine su izborni programi iz 2010. i 2014. godine. Suštinski, u ovih posljednjih 8 godina u Županiji Posavskoj se ništa, pozitivno, nije promijenilo. Anemična vlast kontinuirano vodi politiku po sistemu “od danas do sutra”, bez ikakvih razvojnih mjera po pitanju gospodarstva, socijalne politike, ali i svih drugih društvenih tokova čime je naša županija i dalje na začelju u FBiH po svim mjerilima i svim analizama i statističkim pokazateljima.

Koncept izbornog programa Posavske stranke koji je rađen za 2014. godinu objavljen je na našoj web stranici i može se pogledati ovdje!

Ipak, u prethodne 4 godine naša županija je pretrpjela vidne promjene. One se ogledaju prije svega u depopulaciji stanovništa. Odljev, pretežito mladih ljudi, ali i čitavih obitelji bitno je ugrozio tržište rada gdje je Županija Posavska ostala bez radno sposobnog stanovništva. Osim gubitka radne snage odliv stanovništva uzrokovao je i smanjenu potrošnju, a samim time i opći razvoj Županije Posavske.

Izlišno je danas govoriti o zaustavljanju iseljavanja i razbacivati se sličnim floskulama kada je proces iseljavanja uzeo toliko maha a da se strukturno s pozicije nositelja ekonomske i svake druge politke ništa nije promjenilo. Vlada nije donijela nikakve mjere niti ima strategiju za revitalizaciju populacije kao niti za održiv razvoj preostalog stanovništva. Moto Posavske stranke “Mislimo drugačije” upravo govori o poziciji i namjerama stranke koji doslovno znači kako Posavska stranka ima oprečnu drugačije mišljenje od aktualne vlasti i kako u svom programu ima konkretne mjere za koje Posavska stranka smatra da su nužne za opću revitalizaciju posrnule Županije Posavske.

U nastavku donosimo smjernice Posavske stranke o politici koju stranka namjerava provoditi ukoliko zadobije povjerenje birača.

Naš program baziran je u 9 strateških točaka za koje smatramo da ih je nužno provesti, a koje će dovesti do zasutavljanja negativnih trendova i koje će pomoći u revitalizaciji stanovništa i gospodarstva u Županiji Posavskoj.

 • Razvoj poduzetništva i gospodarski oporavak

 • Razvoj poduzetništva kao temeljni faktor općeg razvoja koji će donijeti rezultate i u propopulacijskoj politici. Nije dovoljno zaustaviti iseljavanje mladih. Vlast je stim okasnila i doista njihov moto o zaustavljanju iseljavanja zvuči cinično. Mlade i sve one koji su otišli treba vratiti. Jer bez njihovog povratka budućnost Posavine nema nikakvog izgleda. Razvoj poduzetništva u Posavini može biti samo inicirana prilivom svježeg kapitala. Poglavito krupnog kapitala kojem se mora omogućiti stvaranje friendli poduzetničke klime koja će privući taj kapital. Otvaranje tvornica i pokretanje gospodarstva su jedina šansa razvoju naše Županije. S novim radnim mjestima doći će i do priliva nove mase novčane vrijednosti koja će biti poticaj za opći razvoj društva. Vlast kao nositelj ekonomske i svake druge politike mora na tom području izgraditi potrebne kapacitete i osigurati investicijska ulaganja. Samo na taj način može doći do revitalizacije i razvoja gospodarstva u našoj županiji.
 • Povećanje najniže realne plaće

 • Županija Posavska, odnosno Vlada ŽP mora donijeti mjere s kojim će ozakoniti najnižu realnu plaću na području Županije. Visinu plaća mora odrediti tržište, ali nositelj ekonomske politike mora zaštiti domaće tržište rada i ne smije dozvoliti da naši radnici u Posavini rade u feudalnim okolnostima i da se ponižavaju kao da vlast koja o tome treba voditi računa ne postoji. Rasterećenjem nameta plaću i drugim mjerama uz participaciju poslodavaca moguće je postići učinak većih plaća. Mizerne zarade i jesu jedan od razlog zašto radnici s područja naše županije svoju egzistenciju traže u inozemstvu gdje za isti obim posla bivaju plaćeni mnogostruko više. Angažiranja radne snage izvan područja naše županije nije ništa drugo nego nenadoknadiv odliv kapitala čije posljedice mogu biti dalekosežno katastrofalne.
 • Povećanje dječjeg doplatka

 • Populacijska mjera koju je donijela Vlada ŽP nije i neće dati nikakve rezultate. Rasipanje proračunskog novca je samo prikriveno kupovanje socijalnog mira. Stvarna populacijska mjera podrazumijeva drastično povećanje dječjeg doplatka. Posavska stranka u svom programu ima 100% -tno povećanje doplatka i proširenje prava za djecu do navršene 18 godine, a ne samo za djecu do 15 godine kako je diskriminatorno odredila ova vlast. Također za obitelji sa troje i više djece imao dodatni program poticaja koji će biti propopulacijskog karaktera.
 • Poticanje obrazovanja

 • Društvo obrazovanja je jedina šansa koja nudi prosperitet razvoja. Samo obrazovani ljudi, potkovani znanje mogu društvo voditi naprijed. Zato Posavska stranka u svo programu ima niz mjera osuvremenjivanja obrazovnog sustava. Besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola moraju biti naša obveza. Ulaganje u mlade i u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Aktualna vlast na ovakve stvari misli samo u predizborno vrijeme i kada je izborna godina. Nažalost broj studenata u našoj županiji nije onoliki kakvim bi ga htjeli vidjeti zato Posavska stranka ima mjeru poticanja i visokog školstva te u svojim planovima ima zacrtano znatno povećanje stipendija za studente i po visini same stipendije i po broju odobrenih stipendija.
 • Pojednostavljenje osnivanja obrta i prvog biznisa

 • Komplicirana i neučinkovita zakonska regulativa ne pruža mladima nikakve šanse da samo pokrenu vlastiti biznis. Pa čak ni u slučajevima kada se dobra ideja uz znatne olakšice može pretočiti u profitabilni obrt ili poduzeće. Inicirat ćemo promjene zakonske regulative koja koči razvoj poduzetništva, a poticajnim sredstvima će svima novostvorenim gospodarskim jedinicama pomoći da uspiju sa svojom poduzetničkom idejom. Poglavito mladima koji tek trebaju zakoračiti u poduzetničke vode.
 • Urbanizacija gradskih sredina

 • Opći razvoj poduzetništva i stvaranje populacijskog napretka na tržištu će uvjetovati potražnju stambenih jedinica. U tom pogledu Posavska stranka će poduzeti aktivnosti izgradnje većeg broja stanova u gradskim sredinama. Poticajnim sredstvima omogućit ćemo mladim ada na lakši način dođu do svoje prve nekretnine, a sama gradske sredine dobit će urbaniji izgled s mogućnošću razvoja i drugih sadržaja svojstvenih gradskim sredinama.
 • Razvoj poljoprivrede

 • Mjere koje u poljoprivredi donosi aktualna vlast očito nisu dovoljne i ne doprinose razvoju, za Posavinu, vrlo važne gospodarske grane. Sve što se u poljoprivredi radi više liči na tešku improvizaciju nego na sustavno upravljanje resursima. Ovo što mi imamo u poljoprivredi nije razvoj nego je životarenje koje teče iz dana u dan. Nema konkurentne poljoprivrede, a presudno je na otvorenom tržištu postići konkurentnost, bez utemeljenja „Agro banke“ koja će biti oslonac i potpora poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivreda kao gospodarska grana nije i ne može biti konkurentna ostali gospodarskim granama jer je stopa povrata na uložena sredstva najmanja u poljoprivredi. Komercijalne banke ne mogu biti oslonac poljoprivrednoj proizvodnji zato treba tražiti alternativna rješenja. Onaj tko želi dobro svojoj poljoprivredi taj ima bankarski sustav koji prati poljoprivrednu proizvodnju i bez takvog sustava izlišno je govoriti o opstojnosti poljoprivrede, a ne o njenom razvoju. Utemeljenje jedne takve banke u Posavini ima realne osnove i Posavska stranka će inzistirati na realizacije tog svog programskog cilja. Mogućnosti navodnjavanja velikih poljoprivrednih površina, termalni izvori i plodna zemlja stvoreni su za razvoj uspješne proizvodnje svih ratarskih i povrtlarskih kultura. Proizvodnja voća također ima svoju šansu i dobro upravljanom politikom možemo podići konkurentnost našeg poljoprivrednika i možemo postići razvoj OPG-ova. Mjere ekonomske politike u poljoprivredi uopće nisu iskorištene, a omogućavaju neslućen razvoj poljoprivrede jer Posavina za ti ima potencijala.
 • Turistički potencijal

 • Posavina ima turistički potencijal koji nažalost nije iskorišten. Sve što nam se od turizma uprihodi rezultat je aktivnost pojedinaca i slučajnosti koje nisu kontrolirane i brižno upravljane. Seoski turizam uz izgrađene brojne turističke kapacitete nude neslućen razvoj turizmu. Posavina ima više područja u kojima turizam ima svoju šansu razvoja. Od agro-turizma, pa preko eko turizma i sportsko-rekreativnog turizma sve do lova i ribolova pa do gastro turizma i vjerskog turizma ima još neslućenih šansi za razvoj ove grane čiji prihodi samo prolaze pokraj nas. Posavska stranka u svom programu ima planove razvoja turizma u cijelosti i sigurni smo da brojne obitelji i poduzetničke ideje mogu u turizmu pronaći svoje mjesto pod suncem. A zato im treba samo dobra organizacija i pametno usmjerenje uz potporu Vlade ŽP koja ne bi smjela izostati.
 • Ostale razvojne mjere

 • Posavska stranka u svom programu nije zaboravila branitelje, socijalno ugrožene, prognane, invalidne osobe i sve druge kojima je potrebna pomoć. Ali akcent stavlja na razvoj gospodarstva kao na temelj razvoja cijelog društva, Jer razvojem gospodarstva neupitno će doći i do boljeg punjenja proračuna čime će se stvoriti uvjeti izdašnije potpore Vlade svim kategorijama koje se financiraju iz proračuna Vlade ŽP. Sveukupne mjere će poticati mlade da ostanu na području Županije Posavske, ali će biti i motiv onima koji su otišli iz ekonomskih razloga da se vrate svom rodnom zavičaju jer nigdje ne mogu biti sretni kao kod svoje kuće. A oni koi su otišli zbog drugih razlog aimat će dodatan motiv da on ekoji su ih otjerali dodatno kazne na predstoječim izborima.
Think different – Misli drugačije

POSAVSKA STRANKA

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Izboru su tu - izađite na izbore!

Iskoristite svoje građansko pravo. Nemojte da drugi odlučuju umjesto Vas!

Zajedno možemo postići znatno više nego što svatko od nas može postići sam.

Kontaktirajte nas

Želite nas kontaktirati. U polje ispod upišite točnu Vašu e-mail adresu i kliknite na POŠALJI.

Kontaktirat ćemo Vas na upisanu adresu u najkraćem mogućem roku.

© 2021. Posavska stranka - Sva prava pridržana.